Kto za to môže?!

Veľmi sa tešíme záujmu verejnosti o náš projekt. Zúčastňujú sa ho školy po celom Slovensku. Minulý rok ich bolo 33, teraz sme v štádiu prihlasovania a konečný počet bude známy až koncom apríla. Sme však nepríjemne prekvapení z toho, že sa nájdu ľudia, ktorí dobrovoľnícke aktivity žiakov, ústretovosť starostov obcí  a dobrú myšlienku otáčajú zlým smerom!

Otázku, kto je zodpovedný za odpad, ktorý leží v lesnom poraste v blízkosti tej – ktorej obce neriešime. My ho zbierame. Chceme urobiť niečo dobré a správne. Myslím si, že zodpovedný nie je len ten, kto ho tam odhodil, ale každý kto okolo neho prejde, nechá ho tam ležať, ani iným spôsobom neprejaví záujem o jeho odstránenie. Preto vás všetkých, ktorí máte tendenciu niekoho obviňovať zo znečistenia prírodného prostredia srdečne pozývam: „Poďte do toho s nami!“ Týmto spôsobom ukážete, že vám naozaj záleží na prírode. Ak ostanete len pri kritike obcí a ich samospráv, ste to práve VY, kto si kritiku naozaj zaslúži!

Ešte pár čísel z roku 2021. Vo Vranovskom regióne sme (SOŠD, ZŠ Juh, ZŠ Sídlisko II, SŠ Internátna) uskutočnili 19 čistiacich akcií, na ktorých sa vyzbieralo priemerne 209 kg odpadu. Školy v ostatných regiónoch Slovenska (viď „mapka vyčistených lokalít“) navštívili 43 lokalít, z ktorých odstránili priemerne 72 kg odpadu.

Na otázku prečo je to tak, si odpovedzme Vranovčania sami. Možno stačí začať od seba. Ako ja narábam s odpadom, a ako by som mohol pomôcť, aby sa v tomto smere niečo zmenilo…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.